Απαλλαγή των αγροτών από το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους

Απαλλαγή των αγροτών από το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους

Προς Υπουργό

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Την επιβάρυνση του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης καλούνται να αναλάβουν οι αγρότες και συνταξιούχοι, μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναθέσει στις κατά τόπους Αγροτικές Ενώσεις της χώρας να εισπράττουν το κόστος που αντιστοιχεί στον εκάστοτε αγρότη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε απαλλάξει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συνταξιούχους από το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους, απόφαση που αναίρεσε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν δικαιώματα άνω του ποσού των 10.000 ευρώ και οι συνταξιούχοι αγρότες που έχουν δικαιώματα άνω των 5.000 ευρώ, καλούνται να επωμισθούν το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους.

Επίσης στην απόφαση του Υπουργείου παραμένει αδιευκρίνιστο τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που τα δικαιώματα των αγροτών είναι χαμηλότερα των προαναφερθέντων ποσών. Ενώ,  ασαφής έως αντικρουόμενη φαίνεται να είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για το εάν η κατάθεση αιτήσεων μπορεί να γίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή αποκλειστικά απευθείας στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και στο σχετικό κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Η κίνηση αυτή του αρμόδιου Υπουργείου έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση των αγροτών της χώρας μας, σε μια περίοδο που βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα των οικονομικών και φορολογικών μέτρων που επιβάλλει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.    

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την απόφαση για την επιβάρυνση των κατά κύριο επάγγελμα και συνταξιούχων αγροτών με το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους;